Användare

Ont i ryggen efter dålig vridning

Tjena, jag är 20 år vilket gör mig ännu räddare att jag effat upp ryggen rejält vid en sån ung ålder.
För några timmar sedan lekte jag med min hund och var böjd över honom och drog en boll från hundens mun åt vänster, antar att jag använde ryggen istället för armarna, kände en liten smärta så jag släppte, sen gjorde det ont i ryggen nära svanskotan. Har lite svårt att gå och att sätta vikt på höger ben. Det började släppa efter några timmar men nu när jag böjde mig och höjde ena benet för att nå smalbenet av nån anledning så värkte det till och jag var tvungen att sätta mig, gjorde skitont och kom inte upp på nån minut.


Det känns i nedre delen av ryggen och i låren ner till baksidan av knäna i vissa lägen, även ner till smalbenen kan jag ana lite smärta i vissa positioner.

Vad har jag gjort? Har jag skadat något allvarligt och borde gå till läkaren eller har jag bara slitit något som kommer fixas av sig självt?
 Svara
Medicine kandidat, histologiamanuens, ordförande Akutsjukvårdsklubben

Svar: Ont i ryggen efter dålig vridning

Hej!

Att smärtan i ländryggen efter en rörelse låter som vad man brukar kalla ryggskott - sträckta ryggmuskler. Det är otroligt jobbigt men det är inte farligt och går över av sig självt. Att det även gör ont ned mot smalbenen i vissa lägen talar för att du irriterat en nerv också. Det är också något som i de allra flesta fallen går läker självmant. Försök att röra dig även om det gör ont, detta för att hålla igång kroppen. Du bör dock undvika tunga lyft. Om du fortfarande har ont någon vecka-veckor senare är en idé att boka en tid på vårdcentralen och be någon kolla på ryggen för säkerhetsskull. Där kan du också få hjälp med hur du ska röra dig för att hantera värken i ryggen, samt få några starkare värktabletter om smärtan skulle vara outhärdlig.

Hälsningar,
Lovisa
Svara