Användare

Ont och lock i örat?

Hej,

För ca 1 månad sedan fick jag väldigt ont i örat och lockkänsla med hörselnedsättning, värken var som att som att någon stack en nål rakt in i örat och uppkom spontant men kunde frammanas vid lätt beröring av örat. Gick till vårdcentralen och fick droppar för eksem.

Efter dropparna så släppte lockkänslan och på återbesöket såg det fint ut, jag hade fortfarande lite ont och läkaren kunde se att trumhinnan såg lite grumlig ut, som att det var en stor blåsa på. Fick en ny tid för efterkoll två veckor senare. Då har locket kommit tillbaka och värken intensifierat och även denna läkare ser att trumhinnan ser lite annorlunda ut. Ett litet hörseltest görs och noteras att hörseln är lite nedsatt. Får nu kåvepenin i 5 dagar + nya droppar och en remiss till öron,näsa,hals.

Får rätt snabbt tid hos speciallistläkare som ägnar 30 sec till att undersöka mig. Han konstaterar att allt ser fint ut (hade droppar i örat vid detta besök), jag har dock fortfarande ont och lock. Frågar vid detta tillfälle vad man gör åt saken, och får till svars att han inte kan göra något och tycker att jag ska ta smärtstillande och fortsätta med dropparna i några dagar.

Att tillägga så när jag använder dessa droppar kan det göra fruktansvärt ont när de når långt in i örat.

Detta besök är nu en vecka sedan och jag har fortfarande ont och lock i örat, känner mig lite tjockare under själva örat jämfört mot andra sidan. Får ondare om jag har hörlurar även om de inte nuddar själva örat utan "omkapslar" det, ljudet upplevs dovt.

Har tidigare kunnat bli rätt öm i öronen, vilket jag har trott haft något samband med en öronoperation jag gjorde för 30 år sedan (man opererade in väldigt utstående öron).

Har under det senaste året vart in och ut rätt mycket på vårdcentral och sjukhus efter en spontan pneumothorax som jag har haft mkt ont efter. Upplever att flera läkare tror jag inbillar mig, och därav drar jag mig för att kontakta dem igen. Upplever att jag inte tas på allvar.

Vad har ni för råd att ge?

Mvh, Niklas
 Svara
Medicine kandidat, histologiamanuens, ordförande Akutsjukvårdsklubben

Svar: Ont och lock i örat?

Hej Niklas!

Med reservation för att jag kan ha feltolkat din historia låter det som att du drabbats av en öroninflammation och fått antibiotika i både tablettform och droppar vilket är en bra behandling. Hörseln kan vara nedsatt under tiden inflammationen får läka ut. Att läkaren undersökte dig fort kan ha att göra med att specialisten är mycket erfaren och vet vad denne ska kolla efter; det behövs inte så lång tid för att inspektera öronen då.

Om du fortfarande har ont i örat och dessutom märker att det svullnar tycker jag att du ska söka vårdcentralen igen. Om man har riktig otur kan infektionen sprida sig från örat till delar nära örat, vilka då kan svullna. Det är i så fall viktigt att du får träffa läkare igen. Jag vill dock betona att det är en väldigt ovanlig komplikation.

Jag rekommendera att du adresserar din känsla av att inte bli tagen på allvar till din husläkare. Att vara öppen med att du känner så gör det möjligt för läkaren att kunna förklara hur denne resonerat, så att ni kan reda ut eventuella missförstånd och bygga ett förtroende för varandra.

Hälsningar,
Lovisa
Svara
Användare

Svar: Svar: Ont och lock i örat?

Hej och tack för svaret! :)

Värken har varit lite bättre den gångna veckan fram tills idag. Idag lyssnade jag på lite musik med ett par hörlurar som knappt nuddar örat och bara en stund efteråt blir örat ömt och trycker jag lätt under och vid sidan av örat så ömmar det och ger en stickande värk i örat.

Tycker det är väldigt skumt. Specialistläkarens svar när jag tog upp att problemen blev värre när jag exempelvis använde hörlurar så sa han bara "gör inte det då". Precis som att han inte brydde sig om orsaken.

I mitt yrke är det sällan någon rök utan eld, så ser man något som inte är som det ska så börjar man leta efter orsaken. Men det verkar inte gälla de jag får träffa inom sjukvården.

Har läst i min journal och allt för ofta så står det "gett lugnande besked". Jag behöver inget lugnande besked, jag behöver någon som tar en på allvar. Frustrerande.
Svara