Artikel: Så smittas vattkoppor

"Vattkoppor smittar lätt – och börjar smitta innan symptomen har brutit ut." Läs hela artikeln
 Svara
Stefan Sandén
Gäst

Hej,

Vad betyder "Aktiveras det igen kommer du att få sjukdomen bältros."? Hur aktiveras det igen? Om man har haft vattkoppor, kan man då vara i samma rum som någon som har vattkoppor eller riskerar man att få bältros då.

En annan fråga: Har det någon betydelse hur länge sedan man hade vattkoppor?

Mvh
/Stefan Sandén
Svara

Om man haft vattkoppor en gång så kan man inte få vattkoppor igen. Du kan inte heller få bältros genom att umgås med någon som har vattkoppor. Vattkoppviruset stannar dock kvar i kroppen och kan "aktiveras" och då ge bältros. Aktiveras kan det göra av många olika anledningar så som att du plötsligt har lite sämre immunförsvar, stressar mkt med mera.
Det spelar ingen roll hur länge sedan du haft vattkoppor.
Svara
lise-lotte
Gäst

smittars vattkoppor via saliv
Svara

Vattkoppor är en luftburen smitta och smittar när någon nyser, hostar eller andas. Viruset finns i saliv men smittas oftast när exempelvis en person hostar då dessa droppkärnor kan andas in av någon annan.
Svara
Ny Användare

Vår pojke fick vattkoppor för 7 dagar sedan och nu har de flesta skorporna ramlat av. Det är dock några enstaka koppor kvar på fötterna som ser annorlunda ut jämfört med resten. De är mer vita och större och de har inte blivit skorpor. Kan dessa smitta fortfarande?
Svara

Hej Sara, det är svårt att säga om er pojke smittar fortfarande eller inte då det är väldigt på gränsen. Generellt så slutar vattkoppor smitta efter ungefär en veckas sjukdom och när blåsorna börjar försvinna.
Svara
Emma
Gäst

Hej, min dotter har umgåtts med sin kusin i tisdags alltså 2 dagar innan kusines vattenkoppor brutit ut. Nu är min fråga när kommer mitt barns vattenkoppor bryta ut? Vi har nämligen bokat resa och åker nästa helg? Får man lov att bada? Tacksam för ett svar
Svara

Hej viruset kan börja smitta några dagar innan vattkopporna bryter ut så kusinen kan mycket väl ha smittat er dotter. Inkubationstiden innan vattkopporna i så fall bryter ut kan vara upp till två veckor.
Svara
Ny Användare

Hej,
Vår barnvakt hade varit med ett annat barn som hade vattkoppor innan hon kom hem till vårt barn. Kan hon ha överfört smittan till vår pojke? Det andra barnet ska tydligen inte smitta längre men det är väl inte helt säkert? När vet vi om vårt barn får sjukdomen?
Hälsningar,
Maria
Svara
 

 

cron