Användare

Tidsperspektiv inför rotfyllning

Hej Ali Farahzadi!

Om man upplever att en tand har "dött" efter en kortare tids intensiv tandvärk, som sedan avtagit och försvunnit, hur länge törs man vänta med att genomföra en rotfyllning? Handlar det om dagar, veckor eller månader?

Kan man lugnt boka en tid för detta när det passar en själv eller är det i någon mån akut? Är det någon uppenbar risk ju längre tiden går? Vad är det värsta som skulle kunna hända ju längre tiden går? Eller finns det minsta chans att tanden skulle kunna läka tillbaka? Du får gärna utveckla detta lite mer i detalj och gärna över en tidslinje.

Tack på förhand för svar!

Med vänlig hälsning

/Robert
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Tidsperspektiv inför rotfyllning

Hej Robert,

Det som syns på en röntgenbild om en tand stått med en infektion är att man ser någon "skugga" runt rotspetsen. Man säger då att tanden blivit infekterad dvs den har tappat sin vitalitet. Vissa undantag finns för detta men de är få.
Tiden det tar för en tand att utveckla en sådan "skugga" runt rotspetsen brukar ligga runt 3-6veckor.
Ibland är det svårt att bara på en röntgenbild avgöra vad det är för diagnos på en tand. Således behöver man utföra dels ett kyltest dels ett elektriskt test. Dessa tester kan även kompletteras med ett värmetest.

I viss litteratur kan man tyda att ju större "skugga" desto svårare är det att få bukt med infektionen, och ju längre tiden går desto större risk att det utvecklas till en käkcysta ( flera år). Så min åsikt är att man inte ska vänta mer än 6mån. Det andra som skulle kunna hända om man väntar är att infektionshärden kan akutisera och ge upphov till smärta och ansiktssvullnad.

När vitaliteten är borta kommer den inte tillbaka.

Mitt råd är att du kontaktar en tandläkare och ber om en behandlingsplan så ni kommer igång.

Vänligen
Ali Farahzadi
Spec Endodonti
Svara
 

 

cron