Tandläkaren förstörde min tand och vill ha betalt

Hej!

Jag har haft tandställning (räls) i ett halvår och för två besök sedan gjorde min tandläkare en rejäl spänning av tråden. Han gav mig notis om detta och sa också att detta var bl.a. ett försök att flytta ner ena framtanden. Jag kände direkt av spänningen och efter två dagar började framtanden att göra riktigt ont, kännas lös och när jag var där på nästa besök hade tanden blivit missfärgad. Tandläkaren tog en röntgenbild och bad mig avvakta. Idag tog jag ut rälsen och tanden ser åt helvete ut. Han konstaterar att den behöver rotfyllas och när jag frågar vem som står för kostnaden så menar han att det är jag och att detta är en risk med ha tandställning.

Är det rimligt att jag ska betala den här kostnaden när det är han som gjort en fel bedömning och om inte hur går jag tillväga?
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Tandläkaren förstörde min tand och vill ha betalt

I regel gäller att Om patienten fått den informationen innan tandregleringsbehandlingen påbörjades så är det patienten som står för kostnaden, då sådant kan uppstå även om behandlingen gått precis som man önskat.

Anser du att du inte blivit informerad tycker jag att du tillsammans med tandläkaren gör en skadeanmälan. Det kan din tandläkare hjälpa dig med. Det bör poängteras att det inte alls är säkert att försäkringsbolaget kommer stå för merkostnaden, men då har du åtminstonde gjort ett försök.

Tyvärr har jag inga andra råd att ge.

Jag hoppas det löser sig.

Med vänlig hälsning
Ali Farahzadi
Specialist Endodonti
Svara
Användare

Svar: Tandläkaren förstörde min tand och vill ha betalt

Ditt inlägg är snart ett år gammalt, men hoppas du läser det ändå, om inte så kan andra missnöjda patienter läsa mitt inlägg.

Det är fina ord från tandläkarna om ersättning, men när du ansöker om hjälp så får du alltid någon ursäkt i stället för den ersättning du förväntat dig. Varför skulle tandläkaren hjälpa missnöjd patient att avslöja för försäkringsbolaget att han gjorde ett värdelöst fuskjobb i munnen.

En annan sak som man kan ta för givet 2016 är att ny stifttand eller del av ny brygga "ALLTID" har exakt samma färg, lyster, samma storlek och form som gamla tänder i munnen.
Jag ser massor av vackra människor med ett jämt bett som har ett missfoster till stifttand som framtand som både har helt fel färg, fel längd, fel bredd, fel form och tydligt skvallrar om att den är ditsatt i efterhand och skämmer ut patienten när hen ler. Att stackars patienten går omkring med missfostret i mun beror på att hen inte har råd att gå tillbaks för det första arbetet (Missfostret) tömde plånboken.
Svara
abj
Användare

Svar: Tandläkaren förstörde min tand och vill ha betalt

Råkade ut för samma sak, drog ut en tand nedre käke längst in. Hon förstörde min tand framför, tog spjärn mot den. Jag fick bet, ifrågesatt detta, fick ändå bet hälften. Hon menade att det var ingen tand, det var en lagning. Men för mig var det en tand även om den var lagad. Någon tandläkare skrev....man skall aldrig skada en granntand och gör man det så skall pat aldrig behöva betala för det- Tandläkare har en försäkring för detta skrev de.
Svara