Användare

Stift

Jag gjorde en rotfyllning idag. Ett stift gick av i ena rotkanalerna, ca 4 mm, som han inte fick upp. Han skulle anmäla det och höra med en specialist. Det kanske blir att man inväntar om man får problem, sa han. Jag tycker det är olustigt!! Svaret kan ta upp till ett halvår, sa han. Min fråga är: är det vanligt? Vad ska jag göra? Jag vill helst inte ha stiftet där. Han sa att den kan inte vandra...typ till hjärtat. Hoppas det är sant. / tacksam för svar....min första rotfyllning...är väldigt ledsen!
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Stift

Vad jag förstår så har ett rotkanalsinstrument gått av i tanden. Det är helt rätt att din tandläkare anmält det till sitt eller landstingets försäkringsbolag.

Jag kan inte svara på hur pass vanligt det förekommer men det händer. I litteraturen nämner man 3-8% men i Sverige kan det vara andra siffror. Beroende på vad diagnosen var innan behandlingen så avspeglar det även utfallet.

Du behöver inte vara orolig för att den ska vandra osv. Du behöver inte heller vara orolig för att det ger upphov till infektioner osv.

Din tandläkare kommer säkert remittera dig till en specialist. Beroende på var i kanalen stiftet gått av beslutar också specialisten om man ska göra ett försök att avlägsna den eller låta den vara kvar och följa upp årligen. Det du kan göra är att se till att anmälan är gjord. Oftast brukar stiftfrakturer vara komplikationsfria.


Med vänlig hälsning
Ali Farahzadi
Leg tandläkare
Specialist Endodonti
Svara