rotfyllning

Hejsan!
Jag rotfyllde min framtand för ca 1 år sen pga att jag hade en kula på tandköttet med var i och varet åt tydligen upp tandens rot och för att jag inte skulle tappa tanden så rekommenderade min tandläkare att jag skulle rotfylla den för den var nästan redan död, hade varit och kollat det på ett ställe som ligger mitt emot Sahlgrenska. Den som rotfylldes har mindre rot än dom andra tänderna, för ett par månader sen så började det pulsera i den rotfyllda tanden (som jag trodde var död för det har jag hört att tanden gör efter en rotfyllning). När jag kom till tandläkaren så visar det sig att jag har inflammation i den rotfyllda tanden och att jag kommer tappa den.

Har verkligen tandläkaren gjort en ordentlig rotfyllning då?

Tacksam för svar
Med vänlig hälsning
Åsa
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: rotfyllning

Hej Åsa,
Det är relativt vanligt att tänder som utsatts för någon sorts trauma, (tex slagit emot tanden vid idrott osv)i skolåldern uppvisar kortare rot än övriga tänder. När tandens nerver (pulpa) tappar sin försvarsförmåga uppstår en infektion lättare.
Tanden sitter fast i käkbenet bl.a mha fibrer och förutom fibrerna så är även rothinnnan viktig för att tanden inte ska bli rörlig och tandlossning ska uppstå.
Det är av alltså av största vikt att utesluta andra skador än tandinfektion innan man börjar med rotfyllningen.

För att en rotfyllning ska vara lyckad bör den på en röntgenbild bl.a uppvisa god täthet, nå tillräckligt långt i roten samt ska tanden ha en tät lagning över rotfyllningen. Utan en röntgenbild kan jag inte svara helt säkert på om din tandläkare gjort en ordentlig rotfyllning eller inte.

I ditt fall anser jag att du ber din tandläkare om en remiss till en specialist i rotbehandling. Korta tandrötter med infektion kan man behöva rotfylla med ett speciellt material och det är lättare för specialisten att göra den behandlingen. Om din tand inte känns alltför rörlig tycker jag inte att du ska vara orolig för att tappa den.

Med vänlig hälsning
Ali Farahzadi
Specialist Endodonti
Svara