Rotfyllning på barn

Hej!

Jag har en son som är 13 år gammal och som måste rotfylla en tand. Den sjätte tanden i överkäken, vänster sida. Sist vi var hos tandläkaren för att rensa kanalerna (nerven är tydligen inte död ännu för han har lite ont när de rensar) så sa tandläkaren att hans kanaler är ovanligt trånga för hans ålder och att det kanske inte kommer att gå att rotfylla....Jag vill ju inte att de ska dra ut hans tand redan om vi inte måste.

Kan man verkligen inte rotfylla varje gång? Speciellt på så unga som min son?

Vad händer om han måste dra ut tanden, hur kommer det att påverka honom? Jag tänker på resten av tänderna, placering av övriga tänder och inte minst utseendet.

Tacksam för svar
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Rotfyllning på barn

Hej
Oftast är kanalerna väldigt vida hos skolbarn. Är det så att det är problematiskt att rensa kanalerna tycker jag att en remiss till specialist i rotbehandling är att föredra innan man bestämmer sig för att dra ut tanden.

Om man väljer att dra ut tanden eller inte beror bl.a på övriga tänder och bettet i sig. Då kan även utlåtande från en specialist i tandreglering bli aktuell. Med tandreglering kan man förflytta granntänderna för att få ihop bettet efter en tandutdragning och det brukar bli bra både till utseende och funktion.

Mvh
Ali Farahzadi
Leg tandläkare
Specialist Endodonti
Svara

Svar: Rotfyllning på barn

Hej Ali,

Tack för ditt svar. Jag ska följa ditt råd och gå till en specialist i rotbehandling.

Vänliga hälsningar
Svara