lmj
Användare

Är rotfyllning nästa steg?

Hej
Jag fick besvär med ilningar vid kall dryck nära tand i övre vänstra sida i våras. Jag var orolig för infektion och gick till min tandläkare, som jag har stort förtroende för, för två månader sedan.
Han trodde att jag hade varit för ivrig med rengöring och kanske skadat tandhalsen, eftersom inget oroande syntes på röntgen. Jag fick rådet att övergå till mellanrumsborster i plast i stället för metall.
Nu har ilningar övergått till smärta som kommer och går i hela vänstra käke. Inga ilningar vid kallt längre men ibland vid varma drycker.
Jag får nu ta smärtstillande i bland vid nattetid.
Jag har nu varit akut hos annan tandläkare som förordrar rotfyllning direkt. Han såg inget tydligt på röntgenbilder, men eftersom jag kände smärta vid knackning på kindtand, rekommenderade han detta.
Tanden har en äldre ganska stor lagning som ligger nära en nerv.
Jag är osäker på ifall rotfyllning är nästa steg? Det känns väldigt radikalt. Kan man vara helt säker på att roten är inflammerat?
Ska jag vänta på att min egen tandläkare är tillgänglig eller be om en remiss till specialist ifall det ska bli rotfyllning?
 Svara
Användare

Svar: Är rotfyllning nästa steg?

Hej!
Det verkar som nerven håller på att bli icke vital. Skall man bli säker så knackar man, kyla- och värmetestar tanden och kan eltesta sensibiliteten.
Tyvärr framgår det inte om det är en flerrotig tand det gäller. Om den är flerrotig kan det ibland vara så illa att en nerv lever och den andra är icke sensibel. Då måste man rotfylla alla kanalerna.
En flerrotig tand kan vara svår att rotfylla och det kan då vara värt att en specialist gör rotfyllningen.

Jan Ekenbäck
Tandläkare
Svara
 

 

cron