Irene Lundin-Gullberg
Gäst

Är rotfyllning enda utvägen?

Hej
Jag är 73 år och har lyckligtvis aldrig haft problem med mina tänder (aldrig haft tandvärk och aldrig gjort några rotfyllningar). När jag för snart ett år sedan ville ha hjälp att åtgärda ett mellanrum (längst bak i underkäken) där det alltid fastnade mat och där det dessutom fanns fickor, fick jag två åtgärdsförslag av min tandläkare. Det ena var att slipa ner kronorna för att öppna mellanrummet något så att maten inte fastnade men han framhöll det bäst att byta ut kronorna på båda tänderna. Det ansåg han på lång sikt vara det bästa alternativet. Efter att jag funderat beslutade jag anta hans förslag att byta ut kronorna. Tyckte det kändes onödigt att betala för en nedslipning som sedan behövde göras om. Det ångrar jag bittert.
Tyvärr har resultatet blivit att jag inte kan tugga ordentligt med den sidan. Har varit på återbesök ett antal gånger för att kontrollera och testat känseln för tryck och värme/kyla och sedan har vi avvaktat för jag vill verkligen undvika rotfyllning, som han säger är enda utvägen. Det ska också tilläggas att i och med att besvären visade sig tidigt så är kronorna endast fastsatta med temporärt lim. Han har berättat för mig att orsaken är att det vid röntgen visat sig att pulpan ligger väldigt ytligt.

Då är mina frågor: 1. borde inte tandläkaren ha sett detta som ett bekymmer och informerat mig om riskerna innan ingreppet, 2. är rotfyllning den enda utvägen och 3. törs jag anlita tandläkaren för rotfyllningen. Jag har ingen tandvärk - endast besvär av ilning och att tugga ordentligt. Men icke minst börjar kostnaderna för detta nå smärtgränsen, dvs komma upp i summor som jag har lagt ner på mina tänder under hela mitt vuxna liv.
Med vänlig hälsning från en besviken
Iréne Lundin-Gullberg
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Re: Är rotfyllning enda utvägen?

Hej Iréne,
Oftast brukar det gå bra när man slipar en tand inför kronterapi eller om man behöver göra om en befintlig krona.
Det finns alltid en risk för rotbehandling när man har slipat på en tand. Jag anser att man bör informera om eventuella komplikationer. Som tandläkare är det ibland svårt att förutse vissa typer av symptom.
När man "känseltestar" tanden med kyla så svarar en frisk tand med en ilning som snabbt avtar när stimulit (kylan) avlägsnats. Skulle det vara så att ilningen kvarstår och övergår till tandsmärta så är rotbehandling nödvändigt, inflammationsprocessen i roten är så att säga irreversibel då.
Med utgångspunkt av det du nämner dvs att du inte har tandsmärta samt att det inte förekommer någon spontanvärk verkar det som att du har en hypersensibilitet i berörda tänder.
En behandling jag tycker att du ska utföra är att be din tandläkare avlägsna kronorna samt applicera exv Fluor protector eller Bifluorid på berörda tänder och sedan "limma" tillbaka kronorna tillfälligt. Denna behandling kan med fördel upprepas en omgång till.
Skulle du inte bli symptomfri inom 3-4veckor är rotbehandling nödvändigt. Om tänderna inte har komplicerade rötter och kanalförlopp så kan du lita på din tandläkare vad gäller rotbehandlingen. Är det så att du har förlorat förtroendet för din tandläkare kan du be om en remiss till specialist.

Med vänlig hälsning
Ali Farahzadi
Leg. tandläkare
Specialist Endodonti
Svara
 

 

cron