Användare

Molande tand -pågående rotfyllning

Hej!

Jag har en pågående behandling - rotfyllning av näst sista tanden på höger nederkäke. Eftersom jag blev sjuk har jag inte kunnat slutföra rotbehandlingen ännu, det är nu 6 veckor sedan vi påbörjade den . Min tandläkare är dessutom väldigt uppbokad just nu så det är svårt att få tid de senaste två v.

Jag är nu orolig, jag reser bort om 4 dagar, och det har börjat mola i tanden och pulsera. Jag får inte tag i min tandläkare för att rådfråga. Hur kan tanden börja mola och pulsera helt plötsligt? Hur illa kan det bli? Vågar jag åka utan att göra nåt? ( jag åker till ett varmt land o är borta 10 dar). Ska jag åka in till tandakuten i helgen och göra en ytterligare rensning av rotkanalerna? Sköterskan där rekommenderade att jag skulle komma in och göra en rensning. Kan det bli värre då? Eller räcker det att tex börja ta penicillin därborta om det blir värre tills jag kan slutföra rotfyllningen hos min tandläkare.

Det gör inte ont ännu men det känns som att det pågår nåt i tanden eftersom det molar och pulserar. Jag trodde att kanalerna var "döda" och att det inte kunde hända nåt i tanden.

Tacksam för rådgivning.
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Molande tand -pågående rotfyllning

Hej,

Tänder som påbörjas för rotbehandling kan antingen rensas helt och hållet vid det besöket eller så tar tandläkaren och gör en s.k. symptomatisk behandling där hen tar bort den övre delen av den inflammerade tandnerven och lägger ett förband på tanden och bokar in patienten för rensning.
Om din tandläkare utfört en s.k. symptomatisk behandling så ligger det alltså fortfarande kvar inflammerade tandnerver/pulpavävnad kvar och med tiden har inflammationsgraden ökat, därför som du börjat känna av tanden.

Samma dag efter en behandling kan man vara öm i tanden.
Vad gäller antibiotika är det enbart indicerat om du blir allmänpåverkad med feber och/eller svullnad. Tala gärna med din tandläkare gällande antibiotika.

Om tanden är rensad helt och hållet av din ordinarie tandläkare och besvären uppkommit så här långt i efterhand är det sannolikt en kanal som inte rensats/hittats.

Är du orolig och tanden ger sig tillkänna när du dricker/tuggar så tycker jag att du låter en tandläkare rensa tanden.

Med vänlig hälsning
Ali Farahzadi
Leg tandläkare
Specialist Endodonti
Svara