Användare

Inför rotfyllning

Hej,
En lagning i en övre kindtand jag gjorde för två månad sedan har lossnat. Det tog ca en vecka efter symptom innan jag gick tillbaka till tandläkaren som konstaterade med röntgen att lagningen hade lossnat. Men några dagar innan jag gick akut till tandläkaren fick jag otroligt ont när jag tuggade. Det blev en infektion i "tandköttet".

Tandläkaren röntgade och visade att lagningen var loss. Han visade bilden men jag kunde inte se annat än själva tandkronan och den brustna lagningen. I röntgen av tandköttet kunde jag inte se tandroten eller annat tecken på infektionen.

Han lagade tanden men hävdade att han behöver göra en rotfyllning och att problemet med infektionen måste ha varit där redan innan men att han inte kunna se det då han röntgade tänderna för två månad sedan vid en årlig genomgång.

Mitt bekymmer är flera då tandläkare är ny för mig. Han har köpt upp praktiken från min tidigare tandläkare som gått i pension. Han kommer från ngn annat land, men har svensk legitimation.

Undrar dock 1. Om infektionen är orsakad av tandlagningen eller om den fanns där ändå utan att han kunna se det i tidigare och senaste röntgen? Fråga om orsak och verkan men även "skulden".

2. Är infektionen inuti tandpulpan eller utanpå - i tandköttet - då läkaren öppnade tandköttet med en skalpell "för att tömma varbildning". Om utanför så verkar rotfyllning fel behandling, "önödigt våld" och kostnder.

3. Nu en dag efter tandlagningen har jag ont "i tandköttet" men inte när jag tuggar eller drycker. Jag tolkar att infektinen är i tandköttet och inte i pulpan. Vad gäller?

Så jag är villrådig, vet inte om jag kan lita på tandläkaren eller om han är tillräcklig kunnig för att göra rätt bedömning och rätt åtgärd vid en - för mig - lite tvetydlig bild av tillståndet.

Vad göra? Remiss till specialist tar tid och med en infektion känns det riskabelt. OBS behöver råd snarast för att åtgärda infektionen!

Mvh
Gubo
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Inför rotfyllning

Hej Gubo,
Infektion i tandpulpan uppstår oftast pga karies. det finns andra orsaker som tex trauma.
När tanden lagas pga ett kariesangrepp- beroende på hur djup eller pulpanära lagningen är så blir det irritation i pulpan. En sorts inflammation kan man förenklat säga.
Pulpan försöker stå emot och reparera "tanden". Tyvärr lyckas det inte alltid.
Denna reparationsprocess kan pågå i månader upp till något år.

Delfråga 1: En infektion i tandpulpan orsakas sällan av en lagning i sig. Tidigare har tanden haft ett kariesangrepp vilket egentligen är orsaken till att pulpan kan bli infekterad.
Beroende på vad pulpan har för status kan tanden klara sig eller uppvisa symptom som tex kvardröjande ilningar och/eller ömhet vid intag av dryck, tuggning eller rent spontant utan att du behöver använda tanden.
Vad jag menar med status är egentligen i "vilket skick pulpan är". Har tanden lappats och lagats många gånger, är tanden överbelastad m.m inverkar på pulpans status.
Den lagning som tandläkaren gjort kan ha varit "droppen som rann över". Men jag kan inte påstå att det är pga lagningen som infektionen uppstått i pulpan.
En kindtand som oftast har flera rötter behöver man röntgenbilder i flera projektioner för att kunna bedöma och se runt samtliga rotpartier. En del akuta infektioner syns knappt på enbart en röntgenbild.

Delfråga 2: Om infektionen ligger i tandpulpan eller om den ligger i tandköttet kan man dels se med hjälp av röntgenprojektioner i kombination med sensibilitetstest (kylspray som tandläkaren kan använda eller elektrisk test m.m)
Hur är det med tandköttsfickorna i ditt fall?
Ibland kan sprickor orsaka både infektion i tandpulpan men även i tandköttet.
Även då infektionen härstammar från pulpan och orsakat en abcess så gör man en incision med skalpell för att tömma innehållet. Således verkar tandläkaren ha gjort rätt.

Delfråga 3: Jag tolkar det som att du blivit något bättre efter tandläkarens ingrepp.
Be tandläkaren utföra ett kyltest eller ett elektriskt test på tanden. Min bedömning är att tanden inte kommer att svara såsom en frisk tand gör. Lita på det som din tandläkare föreslagit. Men känns det absolut inte bra, sök upp annan tandläkare om möjligt och be om en second opinion.

Vänligen
Ali Farahzadi
Leg tandläkare
Specialist Endodonti
Svara
Användare

Svar: Svar: Inför rotfyllning

Tack för ett bra svar och råd! :)
Svara
 

 

cron