Användare

Inför rotfyllning

Hej,
En lagning i en övre kindtand jag gjorde för två månad sedan har lossnat. Det tog ca en vecka efter symptom innan jag gick tillbaka till tandläkaren som konstaterade med röntgen att lagningen hade lossnat. Men några dagar innan jag gick akut till tandläkaren fick jag otroligt ont när jag tuggade. Det blev en infektion i "tandköttet".

Tandläkaren röntgade och visade att lagningen var loss. Han visade bilden men jag kunde inte se annat än själva tandkronan och den brustna lagningen. I röntgen av tandköttet kunde jag inte se tandroten eller annat tecken på infektionen.

Han lagade tanden men hävdade att han behöver göra en rotfyllning och att problemet med infektionen måste ha varit där redan innan men att han inte kunna se det då han röntgade tänderna för två månad sedan vid en årlig genomgång.

Mitt bekymmer är flera då tandläkare är ny för mig. Han har köpt upp praktiken från min tidigare tandläkare som gått i pension. Han kommer från ngn annat land, men har svensk legitimation.

Undrar dock 1. Om infektionen är orsakad av tandlagningen eller om den fanns där ändå utan att han kunna se det i tidigare och senaste röntgen? Fråga om orsak och verkan men även "skulden".

2. Är infektionen inuti tandpulpan eller utanpå - i tandköttet - då läkaren öppnade tandköttet med en skalpell "för att tömma varbildning". Om utanför så verkar rotfyllning fel behandling, "önödigt våld" och kostnder.

3. Nu en dag efter tandlagningen har jag ont "i tandköttet" men inte när jag tuggar eller drycker. Jag tolkar att infektinen är i tandköttet och inte i pulpan. Vad gäller?

Så jag är villrådig, vet inte om jag kan lita på tandläkaren eller om han är tillräcklig kunnig för att göra rätt bedömning och rätt åtgärd vid en - för mig - lite tvetydlig bild av tillståndet.

Vad göra? Remiss till specialist tar tid och med en infektion känns det riskabelt. OBS behöver råd snarast för att åtgärda infektionen!

Mvh
Gubo
 Svara
Användare

Svar: Svar: Inför rotfyllning

Tack för ett bra svar och råd! :)
Svara
 

 

cron