Gammal rotfyllning vad göra

Har rotfyllt en tand år 2000 alltså 18 år sedan. Nu ramlade själva fyllningen ovanpå loss. Enligt tdl därför att det bildats kariesangrepp under.... och en "tillfällig" vit massa har lagts på sedan tre månader. Jag har inget ont etc. Nu säger tdl att det bästa vore att låta denna "massa" vara kvar så länge? För att se om tanden senare håller för en krona på? Oroar mig för infektioner? Hur stor är risken att det nu blir infektion med massan på? Är det procentuellt större risk nu än det varit under de 18 år som gått med vanlig fyllning på? Och om denna nuvarande massa lossnar upp ökas risken då?
 Svara
Specialist på rotfyllningar

Svar: Gammal rotfyllning vad göra

Hej
Om rotfyllningen är av bra kvalitet behöver du inte vara orolig för någon ny infektion. Trots allt har du gått med en väl fungerande rotfyllning i 18 år. Man bedömer kvalitén på en rotfyllning på även förbandet som täcker den.
Vad gäller den "massan" (förband) som tandläkaren lagt på så spelar den ingen roll för en uppkommen infektion så länge din gamla rotfyllning var täckt med ett täckförband.
Däremot om själva rotfyllningen stått utan något förband mot munhålan så riskerar man att munhålans bakterier orsakar en tandinfektion i framtiden. Därför rekommenderar man att blottade rotfyllningar i munhålan skall göras om innan en eventuell krona sätts på tanden.

Risken för en tandinfektion är alltså minimal om själva rotfyllningen varit täckt med något förband.
Om man fått karies under en fyllning i en rotfylld tand så beror infektionsrisken återigen på huruvida rotfyllningen varit täckt med täckförband eller ej.

Således om denna massa lossnar ökar chansen för en framtida tandinfektion. Man vill inte ha blottade rotfyllningar mot munhålan helt enkelt.

Mvh
Ali Farahzadi
Leg tandläkare
Specialist Endodonti
Svara