Behov av rotfyllning

Hej
Jag har under hösten blivit med ny privattandläkare med eget AB och har nu snabbt fått två rotfyllningar och en krona utbytt samt ytterligare en ny krona på plats. Är även inbokad för en tredje krona. Jag gick dit från början för att en flisa komposit från en framtandslagning gjort att mellanrummet mellan framtänderna såg lite ojämnt ut. En kosmetisk fråga. Jag hade ingen tandvärk i övrigt men passade på att att göra en undersökning när jag ändå var där. Inga kaviteter upptäcktes men lite skuggor på röntgen för 2 kindtänder.

Den ena rotfyllningen motiverades med att det på röntgen såg ut som ett bakterieangrepp under den gamla kronan. För den andra rotfyllningen angavs att det såg ut som ett bakterieangrepp p.g.a. sprickan i tanden (gammal amalgamlagning). Det var "säkrast" att rotfylla. Jag är 60 år och har aldrig tidigare behövt rotfylla och har levt i tron att man ska ha känt av tanden ordentligt innan det kommer på tal.
I ovanstående fall har jag inte haft någon som helst värk innan i de tänder som rotfylldes. Är det då en preventiv åtgärd som gjorts eftersom jag inte haft besvär? Eller merförsäljning?

mvh Tompa
 Svara

Svar: Svar: Behov av rotfyllning

Hej Tompa,
Man behöver inte ha tandvärk för att en tand skall behöva genomgå en rotbehandling. En del dras med tandvärk medans andra inte märker av att det blivit en rotkanalsinfektion.

Den ena tanden med bakteriangrepp/kariesangrepp under kronan kan motiveras med att det helt enkelt blivit ett hål in under kronan. De tänderna rotbehandlar man oftast.

Den andra tanden med gammal amalgamfyllning kan motiveras med att det förelåg en spricka, således bör den tanden rotbehandlas om sprickan varit djupgående.

Bör noteras att tänder med sprickbildningar ner i roten är lämpligare att dra ut.

Med utgångspunkt på det du beskrivit så bedöms behandlingarna som preventiva åtgärder.

Vänligen
Ali Farahzadi
Leg tandläkare
Specialist Endodonti
Tack för svar.
/Tompa
Svara