Användare

IBS

Är det lämpligt att använda följande livsmedel vid IBS?

-Äppelmos
-Fikon/fikonmarmelad
-Honung
-Lätt fräst lök

Tack på förhand
 Låst

Svar: IBS

Hej Inryg!

Ifall du har fått diagnosen IBS av en läkare efter en utredning med prover för gluten, laktos och eventuell koloskopi (för att utesluta eventuella andra orsaker till magbesvären) så bör du be om att få boka ett besök med en dietist som kan hjälpa dig med kosten. De allra flesta får idag en genomgång av FODMAP-behandlingen av dietist. i din fråga så var det oklart om det är denna kostbehandling eller "diet" som du följer men mitt svar kommer iallafall grunda sig på FODMAP-behandlingen och vilka livsmedel och ingredienser som är "tillåtna" eller "otillåtna" enligt den.

Om man äter utefter FODMAP så finns det många bra appar och även hemsidor som man kan använda sig av för att se vilka livsmedel som fungerar att äta och vilka som man bör undvika. Ett exempel på ett som är framtagen av en svensk dietist är appen "IBSfri" (sök på AppleStore eller GooglePlay). Samma dietister som står bakom denna app driver även hemsidan http://www.ibsfri.com på svenska som man alltid kan rådfråga när man undrar över just sådana här frågor.

Enligt FODMAP-behandlingen så är både äpple, fikon, lök och honung rödmarkerade (dvs. innehåller FODMAPs - Fermenterbara Oligo- Di och Monosackarider och Sockeralkoholer). De livsmedel som du frågar efter bör alltså inte ätas under en begynnande elimineringsfas ifall man följer FODMAP-behandlingen. Hoppas att detta var svar på din fråga!
Lycka till! // Ulrika, legitimerd dietist
Svara
 

 

cron