Hälsolivsmedel

Hej,

Det pratas mycket nuförtiden om hälsokost hit och dit. Vad skulle du säga egentligen är definitionen av hälsolivsmedel? Finns det några specifika faktorer som avgör om något definieras som hälsomat eller inte?
 Låst

Re: Hälsolivsmedel

Hej!

Visst talas det mycket om hälsokost idag och detta är klurigt då det inte riktigt finns någon bra och allmänt vedertagen definition. Man skulle generellt kunna säga att hälsokost (eller hälsomat) är mat som helt enkelt är hälsofrämjande, det vill säga som är bra för vårt välbefinnande och vår hälsa och detta kan ju vara högst individuellt vad man själv klassar som bra för ens hälsa.
För vissa personer innebär detta kanske att man talar om kosttillskott, dvs. vitamintillskott eller liknande medan andra talar om hälsokost och menar tomater, råkost (rårivna morötter, vitkål m.m.) fisk och skaldjur med mycket omega 3 eller frukt och bär med mycket antioxidanter. För att ytterligare göra oss lite förvirrade så kan olika slags "dieter" klassas som hälsokost (vegetarisk mat, rawfood, juicedetox m.m.).
Hälsokost, dvs. kosttillskott klassas som mat och lyder under bestämmelser från Livsmedelsverket. Alltså inte att förväxla med naturläkemedel som måste vara godkända av Läkemedelsverket innan de får säljas i Sverige.

Hoppas det blev något klarare! // Ulrika
Lycka till! // Ulrika, legitimerd dietist
Svara
 

 

cron