Ny Användare

Min story - har någon liknande erf?

Jag har plågats av depression under större delen av mitt liv, tills jag själv började följa några mycket enkla rutiner - som såvitt jag förstår fungerar på grund av att jag stärker mitt immunförsvar. Kan någon som har lite medicinsk kunskap hjälpa mig att förstå orsakssambanden här?

Har fått psykofarmaka utskrivet vid flera tillfällen, men jag har uppriktigt sagt aldrig vågat ta medicinen mer än mycket kortvarigt. Baserat på vad jag erfor efter bara några dagars test (Efexor) + vad undersökningar visar vad gäller tveksam effekt + frånvaron av förklaringar till varför det preparaten skulle fungera. Min depression har varit djup och allvarlig, men jag har ändå kämpat mig fram i livet och klarat mig hyggligt. Men mina ungdomsår ser jag som i stort sett helt förlorade. Något som jag nu skulle vilja veta mer om orsken till - och om jag kan bidra till att hjälpa någon som är i samma situation.

Jag har länge tvivlat på att min depression huvudsaklingen skulle bero på något i min livssituation. Något som terapeuter och läkare direkt hänvisat till som om det vore självklart. Visst - jag hade en jobbig ungdomstid med en psykiskt sjuk mor, men i jämförelse hade många andra mycket värre situationer, utan att alls verkat drabbats hårt psykologiskt. Så detta kunde inte vara huvudorsaken tyckte jag.

Så jag har mer och mer känt att min orkeslöshet inte berott på någon depression, utan istället tvärtom - att jag varit trött och orkeslös av något annat skäl - och denna ständiga trötthet har gjort mig bedrövad / deprimerad - och snart har självmordstankarna kommit smygande - "varför leva utan ork att vara levande?"

Vidare är har orkeslösheten i stort sett varit av samma slag som vid infektion / feber. Frånsett det direkt kroppsliga. Med en brist på mental ork samt oförmåga till initiativ. Feber är något som jag dessutom mycket sällan drabbats av. "Du har tur du som nästan aldrig är sjuk" har det hetat. Kanske har jag blivit sjuk, men utan att kroppen har reagerat på samma sätt som för andra? Kanske skulle det ha varit bättre om en ordentlig feber kunde ha fått ta hand om sjukdomen och hjälpt kroppen att bli frisk?

Men - det viktigaste här - är att jag genom att dagligen se till att helt enkelt 1) dricka ordentligt med vatten (1,5 liter eller mer, börja med två rejäla glas på morgonen) 2) ta vitamintillskott (minst en rekommenderad dagsdos av kombovitamintillskott - ibland dubbel dos, inte mer) 3) äta ett ägg om dagen - så har jag faktiskt lyckats hålla mig stabilt över ytan. Att känna hur livskraften återvänt efter bara någora dagar med hjälp av dessa enkla regler har förvånat mig väldigt mycket vid ett flertal tillfällen.

Det verkar för enkelt för att vara sant och därför har jag bara fortsatt med mina enkla rutiner utan att nämna det för någon. Men jag har på senare tid läst lite om att man förknippar psykisk sjukdom med olika immunologiska orsaker. Och i mitt fall verkar det kunna stämma klockrent. Om jag nu haft ett risigt immunförsvar som gjort att jag så gott som konstant haft någon form av infektion - och tillskott av vatten, vitaminer och proteiner har hjälpt mitt immunförsvar upp över ytan - så är ju förklaringen tänkbar.

Om jag slarvar, om jag exempelvis inte har vitaminer hemma, eller om jag dricker mindre vatten, så är jag inne i orkeslöshet efter en vecka eller två. Nu vet jag att jag får tillbaka styrkan när jag skärper mig med rutinerna, så därför kommer inte hopplösheten längre. Bara att återgå till de goda vanorna och ge det ett par dagar.

Förutom de här tre rutinerna så har jag alltid haft hyfsat goda mat- och sovvanor. Motion är däremot inget jag ägnar mig åt regelbundet. Enbart promenader emellanåt.

Jag vet att detta är en mycket lekmannamässig förklaring, färgad av hopp om att det kan vara så här enkelt (iaf i mitt fall). Och därför skriver jag detta här på Netdoktor för förhoppningsvis få någon medicinskt kunnig att kommentera. Jag kanske exempelvis har utelämnat något som också har bidragit.

Om någon känner igen sig i min beskrivning - att man är förtvivlad över en återkommande mental orkeslöshet - så prova att se över hur du tar hand om ditt immunförsvar.

Fotnot - min rädsla / skepsism för psykofarmaka beror mkt på att jag sett hur lite den hjälpte min mor + de allvarliga bieffekter den gav i många många år. "Måste finnas ett bättre sätt".

Update: Har googlat runt lite - och funnit flera som skrivit om liknande erfarenheter - bland annat denna : http://www.healthboards.com/boards/depr ... eally.html som säger att lösningen för honom/henne var att dricka mkt vatten varje dag. Det hjälpte på ett sätt som lång tids behandling med psykofarmaka inte kunnat.

Update 2: Lätt att hitta ännu flera, det här måste jag forska vidare i : http://www.watercure2.org/depression.htm

 Svara