Ny Användare

Medicin eller terapi?

Vilken behandling är bäst för depression – medicin eller terapi?
 Svara

Reply To: Medicin eller terapi?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga och diskussionerna om hur psykisk ohälsa ska behandlas har pågått länge. Både medicin i form av antidepressiva läkemedel och psykoterapi fungerar väldigt bra som behandling.

Vad just du får för behandling har mycket med att göra vad du känner att du behöver och vad du vill ha, men också vilken grad av depression du har.
Generellt kan man säga att människor med svår depression och människor med dystymi oftast känner en positivare effekt av antidepressiva.

För människor med lindrig eller måttlig depression fungerar båda behandlingsalternativen bra. Ju lindrigare depression du har desto mindre skillnad känner du mellan de olika behandlingsalternativen och ibland kan det då räcka med lite stödsamtal istället för att äta medicin.
Tänk också på att det finns olika former av psykoterapi och många olika antidepressiva mediciner. Så inom dessa genrer får du även pröva dig fram för vad som fungerar för dig.

Vid svåra depression eller när depressionen inte går över av någon av behandlingarna kan det vara bra att kombinera medicin med psykoterapi.

Med vänliga hälsningar
Healthcare Media
Svara