Artikel: Behandla svinkoppor

"Kroppens egna immunsystem klarar oftast av att läka ut svinkopporna, men genom att behandla svinkopporna kan du påskynda läkningen och förhindra ytterligare smitta. I enstaka fall kan svinkoppor dock behöva behandlas med antibiotika." Läs hela artikeln
 Svara
Madeleine Lindblom
Gäst

Hej! Jag har är inte helt säker på om jag drabbats av svinkoppor, men misstänker detta. Har en liten röd yta med små blåser på hakan/under läppen. I samband med att det bröt ut fick jag även hög feber. Är det något jag bör kolla upp eller ska jag vänta ut?
Svara

Svinkoppor går över oftast över av sig själv inom en vecka och behöver oftast inte behandling hur som helst. Men för att utesluta andra orsaker kan du alltid ringa Vårdguiden på telefonnummer 1177 och se vad de säger.
Svara
Tommy
Gäst

Hej!
Räcker det att endast tvätta såren med desinfektionsmedel?
Varför ska man tvätta såren med just tvål?

Mvh
Tommy
Svara

Genom att tvätta med tvål och vatten torkar du ut skorporna och de försvinner.
Svara
Per
Gäst

Kan man behandla det med mildison?
Svara
Anonymous
Gäst

Kan man använda comped munsårsplåster på svinkoppor? Dom är ju bakteriedödande?
Svara

Det som sjukvården rekommenderar är att behandla med tvål och vatten. Det finns ingen forskning på om munsårsplåster skulle hjälpa eller inte hjälpa mot svinkoppor.
Svara
Elina
Gäst

Jag har fått några pyttesmå som genomskinliga blåsor (små prickar liksom) i armhålorna. Har rakat mig i armhålorna nyligen, även satt på deo nästan direkt efter (två olika deo sorter dessutom) och undrar ifall det kan vara detta, eller kanske möjligen en allergisk reaktion på deon? Ha något med rakningen att göra? Det är ju, trots allt, en väldigt känslig hud i armhålorna.
Svara

Det kan mycket väl vara så som du säger, det är svårt att veta. Om dessa utslag inte försvinner av sig själv eller om ditt allmäntillstånd blir sämre kan du söka vård på en vårdcentral.
Svara