Ny Användare

viktigt att testa sig för glutenintolerans?

Jag undrar om det är viktigt att testa sig för glutenintolerans för att isf vara riktigt noga med vad man äter. (Tex korv, köttbullar mm som kan innehålla lite gluten). Jag har uteslutit, så gott som, gluten under ngra månader pga svullen mage ochblev då bra imagen plus mkt piggare, mindre hhuvudvärk och friskare. Åt för ngra veckor sedan lasagne för jag blev bjuden ich alla symptom kom tillbaka igen. Ska jag bara fortsätta utesluta gluten eller ärdet vviktigt att testa sig?
Mvh Annica
 Låst

Hej Annica!
Ledsen för sent svar.
Problem med svullen mage är det många som har av olika anledningar och på senaste tiden så har det blivit väldigt populärt att att äta glutenfritt för att bli av med dessa problem. Blir man hjälpt av att utesluta pasta, ris, mjöl och spannmål, tycker att denna kosthållning fungerar, äter varierat och fortfarande får i sig den energin och de vitaminer/mineraler som man behöver så är det inget fel med det. Utesluter man däremot dessa livsmedel därför att man tror att man är glutenintolerant (dvs. att man har sjukdomen celiaki) så är det ytterst viktigt att få detta utrett och diagnostiserat av en läkare/ en mag-tarm specialist. Visar det sig att man har celiaki är det jätteviktigt att utesluta minsta glutenkälla (dvs. även halvfabrikat och sammansatta produkter som innehåller gluten eller spår av gluten) eftersom tarmen aldrig kommer att kunna läka eller bli bra annars. Celiaki är en allvarlig sjukdom som kan få allvarliga konsekvenser såsom näringsbrist ifall man inte sköter den rätt. Därför är det ganska väsentligt och viktigt att kunna skilja på ifall man bara har en orolig och känslig mage, det som många har idag och som i vissa fall kallas IBS, eller om man har celiaki.
Lycka till!
//Ulrika
Lycka till! // Ulrika, legitimerd dietist
Svara